Imigracja

Możliwości wyjazdu do pracy czy na stałe

Jeśli chciałbyś wyjechać do Kanady do pracy czy na stałe, ale nie wiesz, jak się za to zabrać, warto przeanalizować poniższe możliwości:

Pozwolenie na pracę (WP)

** LMIA – więcej tutaj

a) Jaki masz zawód? Jeśli jesteś kierowcą ciężarówki, mechanikiem czy masz wieloletnie doświadczenie w pracy na dachach, to znalezienie pracodawcy, który ma już LMIA albo złoży na nie aplikację nie jest zbyt dużym wyzwaniem i masz naprawdę sporo szansy, by takiego znaleźć. Jest to też najszybsza i najlepsza droga do Kanady, zwłaszcza dla rodzin. Ogólnie jest bardzo ciężko znaleźć pracodawcę (czasem wręcz niemożliwe), który spełniałby wymagania i chciał to zrobić dla osoby której nie zna, ponieważ będzie musiał udowodnić urzędnikom, że będzie płacił Ci tyle, ile wynosi średnia stawka w CA, że zatrudni Cię na min. rok w pracy na pełen etat, że nie mógł przez min. 4 tyg. znaleźć pracownika, który jest obywatelem Kanady lub ma pobyt stały oraz zapłaci 1000 CAD za złożenie aplikacji.
b) jest też szansa zostania dłużej w Kanadzie, gdy już tu jesteś – gdy przepracujesz jakiś czas, to pracodawca może się zgodzić złożyć dla Ciebie papiery na LMIA, byś mógł dostać nowy WP. Dzięki LMIA można dostać WP maksymalnie dwukrotnie na dwa lata za każdym razem.
c) LMIA exempt w ramach programu IMP

** Express Entry – więcej tutaj

a) Jest to system, który ma kilka programów. Musisz wykazać swoje doświadczenie zawodowe (referencje itp.), wiek, wykształcenie (musisz zrobić ECA), poziom znajomości języka (trzeba zdać IELTS lub CELPiP) itp. Po zebraniu min. 450 pkt (nie jest to stała liczba, zmienia się zależnie od kilku czynników i jest to stan na 04/04/2018) masz szansę wygrać w „konkursie” PR i przyjeżdżasz do Kanady już jako PR – jest to kolejna bardzo dobra opcja, niestety też nie najłatwiejsza. Podnieść swoje punkty można głównie szkoląc język angielski czy też francuski (i poprawiając wyniki egzaminów), a najlepiej oba oraz podnosząc swój poziom edukacji.
b) Podnieść swoją punktację można również dzięki programom prowincjonalnym.
c) Dobrym pomysłem, jeśli planujemy aplikowanie w ramach EE w przyszłości (np. po IEC) jest inwestowanie w naukę języków już teraz – chodzi głównie o zdobycie jak najwyższego wyniku w IELTSie, ale też podnoszenie poziomu francuskiego.

** International Experience Canada – więcej tutaj

a) IEC WH jest najbardziej popularną opcja dostania WP i przyjazdu do Kanady – tutaj właściwie jedynym kryterium jest wiek (18-35 lat włącznie). Rocznie 625 miejsc. WP pozwala pracować prawie wszędzie w Kanadzie, choć oczywiście przy niektórych zawodach należy mieć kanadyjskie uprawnienia. WP jest wydawany na rok bez możliwości przedłużenia.
b) IEC YP jest jak wyżej, ale należy mieć ofertę pracy (lub umowę z pracodawcą).
c) IEC Co-op jak w pkt. a), z tym, że należy być studentem i mieć ofertę pracy lub potwierdzenie stażu.

** Studia – więcej tutaj

Gdy studiujemy w Kanadzie, mamy możliwość pracowania do 20 godz. w tygodniu poza kampusem (w ramach wizy studenckiej). Po skończeniu studiów możemy aplikować o “postudenckie” zezwolenie na pracę. Może ono być na 1-3 lat – jego długość zależy od czasu trwania studiów. Rok studiów musi wynosić przynajmniej 8 miesięcy, żebyśmy mogli dostać wizę studencką z możliwością pracy poza kampusem.

 

** Sponsoring common law/wife/child – więcej tutaj

Program umożliwiający sponsorowanie partnera, żonę, dzieci.

** Sponsoring parents/grandparents– więcej tutaj

Program umożliwiający sponsorowanie rodzica lub dziadków. Od kwietnia tego roku (2018) nie są już obowiązkowe badania medyczne. Od 2019 zostanie zwiększona ilość miejsc z 5tys. do 20tys. Oraz nie będzie to już losowanie, a kto pierwszy ten lepszy. Czas oczekiwania na sponsoring skraca się z 3-4 lat do 1-2lat.

** Programy Prowincjonalne – więcej tutaj

Programy prowincjonalne (PNP) pozwalają ograniczonej liczbie osób rocznie, spełniających warunki programu PNP w danej prowincji (każda prowincja ma inna ilość miejsc oraz inne wymagania) starać się o pobyt stały z po za Kanady.
Każda prowincja ma osobne programy dla osób posiadających WP i obecnie pracujących w Kanadzie.

** Zaproszenie z Manitoby – więcej tutaj

Zaproszenie z Manitoby do programu prowincjonalnego MPNP można dostać na kilka sposobów, a sam program pozwala przyjechać do Manitoby już na PR (stały pobyt) ale nie tylko.
a) Skilled Workers Overseas – (w skrócie) Trzeba mieć w MB rodzinę lub zaproszenie na Exploratory Visit z MPNP np dzięki wsparciu KPK, zawód z listy zawodów na które jest zapotrzebowanie, odpowiednio wysoki poziom angielskiego oraz odpowiednie fundusze
b) MPNP Information and Employer Engagement Sessions – Co roczne targi pracy organizowane przez MPNP oraz przedsiębiorców z MB chcących zatrudnić osoby z po za Kanady. w tym roku (2018) odbędą się w Maju w Berlinie. Należy pierw złożyć wniosek do MPNP, wybrane osoby zostaną zaproszone na targi. Osoby, które przejdą rekrutacje oraz rozmowę z oficerem imigracyjnym dostaną możliwość złożenia na 2 letnia WP oraz aplikowania na program prowincjonalny MPNP.
c) Exploratory visit – Visę jaką wystawia KPK wraz z MPNP dla 50 Polskich rodzin rocznie. Polega to na tym, że osoby spełniające warunki Manitoba Express Entry Pathway oprócz Adaptability mogą dostać zaproszenie dzięki któremu spełnią wszystkie warunki, dostaną nominację prowincji, która daje w tym Pathway 600pkt do EE co przekłada się na stały pobyt. Więcej o Exploratory Visit przez KPK tutaj.