Wyjazd turystyczny

eTA

By móc drogą lotniczą dostać się do Kanady, to już w porcie lotniczym, z którego wylatujemy będziemy zapytani o Electronic Travel Authorization (eTA), bez którego nie zostaniemy wpuszczeni na samolot do Kanady.

Czego potrzebujesz do wypełnienia wniosku i dokonania opłaty za eTA:

  • ważny paszport z państwa zwolnionego z obowiązku wizowego (np Polski)
  • ważny adres email ORAZ
  • być w stanie wnieść opłatę 7 CAD (nie podlega zwrotowi) przy pomocy jednej z poniższych autoryzowanych metod:
    • Visa®, MasterCard®, American Express®,
    • przedpłacona Visa®, MasterCard® lub American Express®,
    • karta debitowa Visa®,
    • karta JCB lub
    • Interac

 

Ważne uwagi:

Możesz złożyć wniosek i dokonać opłaty jednorazowo za jedną osobę. Na przykład: dla trzyosobowej rodziny będziesz musiał/-a wypełnić i złożyć wniosek trzy razy.

Pamiętaj, aby od razu wydrukować potwierdzenie opłaty. Nie będzie można wydrukować go później ani otrzymać kopii.

CIC odpowiada wyłącznie za pomocą poczty elektronicznej (e-mail). Dobrze jest sprawdzać folder ze spamem.

Nie da się zapisać swoich danych na później. Cały proces wypełnienia wniosku zajmuje około 10 min. i czas na stronie jest ograniczony,można jednak przedłużyć sesję o kilka minut, jeśli jest to potrzebne.  Gdy pojawi się wiadomość “Ostrzeżenie – sesja zostanie zakończona,” kliknij na “Kontynuować sesję”. Przeczytaj instrukcje, aby upewnić się, że masz wszystko, czego potrzebujesz, aby wypełnić wniosek.

Dokładną instrukcję krok po kroku, jak poprawnie wypełnić aplikację znajdziesz tutaj.

Należy pamiętać, że mimo jest to w większości przypadkach tylko formalność, która zajmuje pare minut, to jednak w niektórych przypadkach trwa to znacznie dłużej, nawet do kilku tygodni z prośbą o dosłanie dodatkowych dokumentów, a odpowiedź nie zawsze będzie pozytywna. Dlatego należy pierw dostać eTA, a później kupować bilety.

Turystycznie w Kanadzie można przebywać do 6 miesięcy jeśli na pieczątce w paszporcie nie zostanie wpisana data do kiedy należy ją opuścić.

O przedłużenie pobytu należy składać 30 dni przed końcem visy.